Seminar og kursus i Danske Billedkunstneres Fagforening 2019

Mekanisk skulptur - her uden lyd

Magt og afmagt – et billede på kunstnernes hverdag?

30 kunstnere, fire undervisere, en formand og folk fra fagforeningens administration slog sig ned i Skælskør i fire dage. Programmet bød på workshops, samtale og praktisk arbejde med overskriften Magt og afmagt.

Spredt rundt på fire matrikler knoklede kunstnerne i de forskellige workshops allerede fra dag et. Og det gjorde ikke noget, at lokaliteterne befandt sig små to kilometer fra overnatningsstedet. Skælskør byder sig nemlig til med skov, nor og fjord og et fornemt stisystem gennem skoven til de gående. Andre tyede til transport i bil – blandt andre de deltagere, der til lejligheden havde medbragt mekanisk skrald til workshoppen ”mekanisk skulptur”.

En hilsen til miljøet

Coladåser, plasticdåser, metalstykker, slidte metalstrenge, en udtjent håndmikser og en drejebænk. Sådan kan man tvinge lyd ud af skrammel; lyd der taler sit eget kværnende sprog om den overanstrengelse, som miljøet i dag lider så voldsomt af. Gruppen gik aktivt ind i deres helt private kamp for at omsætte deres emner til et kunstnerisk udtryk. Det lykkedes til fulde, kunne deltagerne både se og høre på workshoppens sidste dag. I løbet af de fire dage sås deltagerne i øvrigt i Skælskørs kønne gader udstyret med lydoptagere for at sætte lyd på maskineriet.

Bent Hedeby og Lene Jelling Holm leder efter lyd

Bent Hedeby og Lene Jelling Holm finder lyden

Et lidt alternativt arbejde med lydkulisser fandt sted i byens gamle, smukke rådhussal, hvor det lange bord til lejligheden var udstyret med tekniske remedier. Omkring bordet var bænket en lille håndfuld deltagere, der til lejligheden var ekviperet med hovedtelefoner foran en computer. Stilheden var manende, og eksperimenterne med lyd i en podcasttid var efter koncentrationen at dømme ’lige i øret’. Rådhuset lagde desuden rum til ’nørder’, der ville dygtiggøre sig inden for programmering i CAD-programmet Rhino.

Fri fantasi og levende model
Der arbejdes koncentreret. Foto Michael Brammer
Resultater af dagens arbejde

De to pottemagere og keramikere, Gitte Nurup og Cecilie Dige, har deres arbejdsplads i et fælles keramik værksted med butik. Med de to som kyndige vejledere var her samlet en gruppe for dels at skabe emner fra den frie fantasi af ler til senere raku-brænding, dels at arbejde med skulptur af ler efter levende model. De blev udfordret og gik til den med krumme halse. Resultatet var en pæn produktion af raku-brændte skulpturelementer og hurtige croquismodeller i ler.

Ord på bordet

Er kunst en slags grundforskning?  Består kunst af værker på et kunstmuseum? Er kunst en oplevelse på linje med at gå i teatret? Eller er vi ganske enkelt hver især små købmænd? Med de spørgsmål udfordrede formand Jan Balling sine kolleger til at komme frit frem med deres syn på kunst, kunstlegater og -fonde. Af gode grunde var synspunkterne omtrent lige så mange som deltagernes antal – og på den måde et udtryk for et fag, der ’flagrer’ lidt i sin søgen efter identitet.

Så tag dog magten

En af workshoppens debatter foregik i Skælskørs kønne kino; Kosmorama. Her gav kunsthistoriker og museumsdirektør på Enigma, Jane Sandberg, tilhørerne en del at tænke over. ”Kunsten har trange kår og bliver løbet over ende – hvorfor? - spurgte hun og gav selv et bud på svaret: ”Kunsten har ikke magten, fordi I ikke er der, hvor de store beslutninger bliver taget. I dag foregår diskussioner højt oppe i hierarkierne på de sociale medier – og det er der, I skal viderebringe jeres budskaber. Hvad tænker I, hvad er vigtigt i og for vores samfund.”

Angela og Olafur

Som et kuriosum fortalte hun en historie fra det virkelige liv. Det forholder sig sådan, at kunstneren Olafur Eliasson indimellem får en opringning fra Bundeskansler Angela Merkel. Hun ringer for at spørge ham om, hvordan han ser på verden. Hun ønsker et nyt og anderledes blik end de input, hun får fra økonomer og politikere. Jane Sandberg konkluderede: ”Jeres budskaber er berigende, og det er jeres blik på verden, der kan løfte andre blikke. Gå ud og skab dialog

Billedtekst til billede af ’de tre gratier’  Birthe Larsen, Sus Haugland og Pauline Christensen nød en halv time i solen efter dagens dont. De benyttede lejligheden til at give høje skulderklap til deres undervisere, Gitte Nurup og Cecilie Dige. ”De gør en kæmpe indsats; de slæber ler, de rydder op og gør i det hele taget alt for, at vi lærer noget og samtidig får en oplevelse. Tak.”

.”

Birthe Larsen, Sus Haugland og Pauline Christensen nød en halv time i solen efter dagens dont. De benyttede lejligheden til at give høje skulderklap til deres undervisere, Gitte Nurup og Cecilie Dige. ”De gør en kæmpe indsats; de slæber ler, de rydder op og gør i det hele taget alt for, at vi lærer noget og samtidig får en oplevelse. Tak.”